10 Makanan ini memang sedap tetapi semuanya mengandungi racun membunuh, nombor 6 tu paling digemari rakyat malaysia

Video sekadar hiasa

1) TOMATO
Buahnya sendiri tidak mengandungi racun tetapi daun dan batangnya mengandungi bahan kimia Glycoalkaloid. Paras Glycoalkaloid dikatakan tinggi pada buah Tomato yg tumbuh meliar tetapi yang ditanam untuk komersialpun masih juga mengandungi bahan kimia ini. Ia boleh memberi masalah kepada perut. Glycoalkaloid sangat merbahaya dan mempunyai kesan yang kuat sehingga dapat digunakan untuk mengawal serangga perosak.

2) EPAL
Epal mengandungi Cyanide tetapi bukan dalam paras yg tinggi. Cyanide tidak dijumpai dalam buah Epal tetapi di dalam bijinya. Memakan Epal dengan bijinya sekali sememangnya tidak akan membunuh tetapi tidak digalakkan Jika biji-biji Epal dikunyah dan dimakan, ia boleh menyebabkan kompilasi.

 

3) CERI
Ceri boleh dimakan mentah, dimasak dan boleh dijeruk masam atau manis. Walaupun Ceri kelihatan tiada masalah untuk dimakan, ia sebenarnya beracun. Jika kamu pernah memakan Ceri tanpa membuang bijinya, kamu sebenarnya telah membebaskan Hydrogen Cyanide ke dalam badan. Jika biji Ceri diambil dalam kuantiti berlebihan, ia boleh menyebabkan pening kepala, kekeliruan, gelisah dan muntah-muntah. Dos yang terlalu banyak membawa kepada kesusahan bernafas, tekanan darah tinggi, dan kerosakan buah pinggang.

4) BADAM / ALMOND
Buah Badam sangat beracun jika tidak mendedahkannya kepada suhu yang tinggi. Buah Badam yang pahit perlu melalui beberapa proses terlebih dahulu untuk menghilangkan racun. Ianya mengandungi Cyanide dan di kebanyakan negara adalah dilarang menjual Badam yang belum dibuang racunnya.

5) KENTANG
Batang dan daun termasuklah ubi adalah beracun. Jika diperhatikan betul-betul, kamu akan mendapati ubi Kentang berubah menjadi kehijauan. Ini disebabkan oleh paras Glycoalkolid yang ada di dalamnya. Dalam sejarah, pernah dilaporkan kematian disebabkan keracunan ubi Kentang. Keracunan boleh berlaku dengan meminum air rendaman daun dan memakan ubi Kentang yang telah bertukar kehijauan. Ia boleh menyebabkan badan lemah dan koma.

 

6) CILI
Setiap Cili mengandungi bhan kimia bernama Capsaicin. Capsaicin inilah yang membuatkan Cili mempunyai pedas dan hangat. Jika diambil dalam jumlah yangg banyak, ia boleh mengundang kematian. Bahan kimia ini sangat kuat kesannya sehingga boleh digunakan sebagai peluntur cat dan pepper spray. Cili yg terlalu pedas seperti Habaneros, boleh dirasa Capsaicin nya pada kulit ketika dipotong.

7) KACANG / BIJI GAJUS
Tahukah kamu kacang gajus yang dijual di pasaraya sebenarnya tidak mentah sepenuhnya tetapi telah distimkan. Ini kerana kacang gajus yang mentah mengandungi Urushiol iaitu bahan kimia yang sama terdapat dalam Poison Ivy. Bila urushiol diambil dalam kuantiti yang banyak, ia bolah menyebabkan kematian. Keracunan gajus memang jarang berlaku, tetapi orang yang terdedah kepadanya ketika dalam proses memasarkannya kadang-kadang berisiko untuk mendapat kesan sampingan.

8) CENDAWAN
Terdapat 5000 spesis Cendawan yang ditemui dan 100 daripadanya adalah beracun. Dalam kebanyakan kes keracunan, cendawan boleh menyebabkan gastrointestinal (radang usus). Oleh kerana cendawan termasuk dalam kategori fungi, ia sangat sukar untuk dibezakan yang mana selamat untuk dimakan dan yang beracun. Dipercayai cendawan yang dijumpai dalam kawasan pedalaman berkemungkinan beracun. Salah satu jenis racun Cendawan yang merbahaya adalah Alpha-amanitin, yang boleh menyebabkan kerosakan hati.

9) IKAN BUNTAL
Vertebra kedua paling beracun di dunia. Sangat popular di Korea dan Jepun untuk sebagai hidangan makanan dan dikenali sebagai Fugu. Bahagian hati ikan ini sangat beracun dan boleh menyebabkan kematian. Racun dalam ikan dikenali sebagai tetrodotoxin dan ianya boleh mengakibatkan kebas, tekanan darah tinggi dan kekejangan otot.

 

10) UBI KAYU
Ubi kayu banyak dijumpai di Caribbean dan Amerika Selatan. Bau dan rasa bergantung kepada jumlah Cyanogenic Glucosidal yang terdapat di dalamnya yang dibuktikan sangat beracun. Jika disediakan dengan cara yang salah ia boleh menyebababkan kematian. Ia sangat beracun kerana paras cyanide yang boleh meningkat jika penyediaan salah. Boleh menyebabkan kelumpuhan badan.

sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*