Kakitangan AirAsia meninggal dalam penerbangan dari KL ke Bandung

KUALA LUMPUR: Seorang kakitangan AirAsia Bhd (AirAsia) meninggal ketika sedang bertugas semasa penerbangan dari Kuala Lumpur ke Bandung, Indonesia hari ini.

Akibatnya, penerbangan itu, AK416, terpaksa dialihkan dan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai di Johor.

Pengendali kos rendah, dalam satu kenyataan media, mengesahkan penerbangan AK416 dari Kuala Lumpur ke Bandung telah dialihkan ke lapangan terbang Senai kerana ‘kecemasan perubatan’.

Syarikat itu berkata kakitangan AirAsia yang bertugas diberi rawatan perubatan segera selepas mendarat, tetapi kemudiannya dinyatakan mati oleh seorang doktor di lapangan.

“Keluarga AirAsia sedih dengan kehilangan Allstar dan memanjangkan simpati yang mendalam kepada keluarga si mati.

“Kami akan menyediakan semua sokongan yang diperlukan kepada keluarga semasa tempoh pengorbanan ini,” kata syarikat itu

AirAsia berkata penerbangan AK416 kemudian berlepas dari Senai pada pukul 9 pagi dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Husein Sastranegara, Indonesia pada pukul 10.11 pagi.

Syarikat itu berkata keselamatan para tetamu adalah keutamaan kami dan ia akan terus memberikan bantuan sebanyak mungkin dalam keadaan ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kulai, Superintendan Dzulkhairi Mukhtar, ketika dihubungi berkata, AirAsia telah membuat laporan polis mengenai kejadian itu.

Katanya, si mati adalah lelaki Indonesia berusia 46 tahun. Butiran mengenai penamaan lelaki itu dalam syarikat itu tidak tersedia pada masa akhbar.

Kes itu diklasifikasikan sebagai kematian secara tiba-tiba.

 

Sumber : NST

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*