Patutlah Sultan Boleh Murka Dengan Khai Bahar ! Rupanya..

Sebelum kita melihat punca Khai Bahar dimurka oleh Sultan, mari kita lihat dahulu definisi Sultan.

Sultan adalah kedudukan dengan beberapa makna sejarah. Pada mulanya, ia adalah kata nama abstrak bahasa Arab yang bermaksud “kekuatan”, “kuasa”, “pemerintahan”, berasal dari kata nama verbal, yang bermaksud “kuasa”.

Kemudian, ia digunakan sebagai tajuk raja-raja tertentu yang mendakwa hampir kedaulatan penuh secara praktikal (iaitu, kekurangan pergantungan ke atas pemerintah yang lebih tinggi), walaupun tanpa mengklaim khalifah secara

keseluruhan, atau merujuk kepada seorang gabenor yang berkuasa wilayah dalam khalifa. Bentuk kata sifat kata “sultan”, dan dinasti dan tanah yang diperintah oleh sultan disebut sebagai kesultanan.

Bentuk sultan feminin, yang digunakan oleh orang Barat, adalah Sultana atau Sultanah dan tajuk ini telah digunakan secara sah untuk beberapa raja-raja wanita (bukan semua) muslim dan ibu-ibu dan ketua-ketua para sultan.

Walau bagaimanapun, Turki dan Turki Uthmaniyyah juga menggunakan sultan untuk wanita imperialis, kerana tatabahasa Turki-yang dipengaruhi oleh tatabahasa Parsi-menggunakan kata-kata yang sama untuk kedua-dua wanita dan lelaki.

Walau bagaimanapun, gaya ini menyalahgunakan peranan isteri-isteri sultan. Dalam penggunaan yang sama, isteri seorang marshal medan Jerman mungkin digelar Frau Feldmarschall (sama, dalam bahasa Perancis, pembinaan jenis madame la maréchale agak biasa). Para pemimpin wanita dalam sejarah Islam betul-betul dikenali sebagai “sultan”.

Sekarang mari kita tonton video di bawah untuk mengetahui punca Khai Bahar dimurka oleh Sultan.

 

sumber Dharian

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*