Seram!Rakaman Satelit Pergerakan Tanah Semasa Gempa Bumi seperti sungai menggemparkan penduduk palu

Tsunami dengan ombak setinggi 18 kaki (5.48 meter) pada Jumaat ‘mencuci’ seluruh kawasan berpantai di Sulawesi dengan daerah Palu dan Donggala menerima kesan yang paling teruk.

Gempa bumi dan ombak tinggi berkenaan mer4gut sehingga kini 1,200 ny4wa di pulau berkenaan yang didiami sekitar 17 juta orang.

Bukan sahaja mer4gut korban ny4wa yang tinggi, bencana yang sama juga turut memusnahkan harta benda dengan beribu-ribu premis kediaman, hotel dan perniagaan yang ranap sama sekali.

Proses pencecairan, yang mana pihak berkuasa Indonesia berkata menjadi faktor memusnahkan ribuan rumah di dalam dan sekitar bandar terletak di Sulawesi Tengah di sini ketika gempa bumi Jumaat lalu, adalah satu daripada kesan paling menghancurkan akibat bencana alam itu.

Sebagai tambahan menyebabkan tanah mengalir seperti cecair, dalam kes ini menjurus kepada banjir lumpur, ia juga menjadikan tanah merosot dan mendap.

لاَحوْلَ وَلاَ قُوَّة اِلاَّبِاللّهِ

Tiada daya dan kekuatan melainkan daripadaMu, ya Allah…

Rakaman satelit WorldView resolusi pixel 0.5m tentang proses Likuafaksi (pencairan) tanah semasa gempa bumi di Palu, Sulawesi. Banyak bangunan terseret dan tenggelam ditelan bumi…

Semoga bermanfaat kepada semua…

Sumber: islamikinfo.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*